KARLSKRONA

Ungdomar vill påverka

Karlskronas ungdomar vill ha mer inflytande över skolan och över vad som görs i kommunen.

Det visar en undersökning som Karlskrona kommun och BTH gjort tillsammans med den statliga myndigheten Ungdomsstyrelsen.

– Ungdomar vill ha kontakt med politiken och de vill påverka i skolan. Det kan de också men inte så mycket som de tycker att de borde, säger Ann-Catrin Olsson som är chef för Idrotts- och fritidsförvaltningen.

74 procent av ungdomarna har svarat att de vill ha inflytande i skolan men det är bara 33 procent som anser att de har det. Vad gör kommunen då för att ungdomarna ska känna att de har möjlighet att påverka politiken och få inflytande i skolan?

– För drygt ett år sedan startade vi ett arbete som bygger på ung demokrati. I våras så anordnade vi bland annat speed dating på festivalen Ung Kultur Möts. Då fick ungdomar möjlighet att ställa frågor till politikerna, säger Ann-Catrin Olsson som är chef för Idrotts- och fritidsförvaltningen.

Trots tidigare satsningar så är det dystra siffror som den här undersökningen visar upp när det gäller hur eleverna upplever kontakten med politiken och möjligheten att påverka. Kommunen arbetar nu med att ta fram en handlingsplan som ska bygga på synpunkter från ungdomarna.

Anna Törnkvist
anna@hotmail.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".