BLEKINGE

Nya regler efter eterlarm

Eterlarmet inom landstinget i Blekinge leder nu till nya regler för hanteringen av den farliga kemikalien.

Det var igår som polisens bombgrupp tog hand om ett antal flaskor med eter, eftersom det kommit larm om att gammal eter kan explodera. Information som bara till för några dagar sedan var helt okänd för landstinget.

– Har vi produkter som anses som explosiva och vi inte har rutiner för det så är det allvarligt,  säger landstingets miljösamordnare Annika Christensson.

Larm igår
Det hela började då man hittade gamla eterflaskor på universitetssjukhuset i Umeå. Efter det fyndet gick det ut larm till samtliga landsting om att se över om man hade några gamla eterflaskor i lager, efter som kemikalien efter runt ett år kan bli instabil och helt enkelt sprängas i luften.

Oväntat
Informationen kom som en fullständig överraskning för landstinget i Blekinge. Annika Christensson visar upp information man fått om eter, men ingen stans på det fullspäckade papperet står det något om att flaskan med eter kan förvandlas till en bomb efter bara ett år.

Nu på eftermiddagen sitter ett antal myndigheter i ett telefonmöte för att koma fram till hur den här situationen kunnat uppstå. Men redan nu är landstinget i Blekinge i färd med att ta fram egna regler kring hanteringen av eter.

– Då måste det bli tydligt att om man lagrar eter i ett år så blir det explosivt. Det kommer vi att ha en bättre information om till de som använder eter, säger Annika Christensson.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".