blekinge

HRF anmäler landstinget

Hörselskadades Riksförbund blåser till strid mot Landstinget Blekinge. Förbundet menar att landstingets planer på nya avgifter för hörselvården är ett lagbrott.

På måndag sällar sig landstinget till flertalet andra som tar ut extra hörselvårdsavgifter, trots att detta enligt Hörselskadades Riksförbund strider mot hälso- och sjukvårdslagen.

Diskriminering
– Vi tycker det är någon form av politiskt svek, det är diskriminering av vår patientgrupp eftersom samma lagar och regler inte tycks gälla för dem som för andra patientgrupper, säger Jan-Peter Strömgren som är förbundsordförande i Hörselskadades Riksförbund.

Förbundet konstaterar att det inte finns någon gräns för landstingens kreativitet när det gäller olika avgifter som innebär att hörselskadade får betala betydligt mer än de 900 kronor som är maxkostnaden i högkostnadsskyddet.

Olika avgifter
En kartläggning som förbundet gjort visar att inte ett enda landsting har samma hörselvårdsavgifter som ett annat.

Om landstinget i Blekinge fattar beslutet nu på måndag att ta bort högkostnadsskyddet på hörselvård, sällar man sig till 17 andra landsting av landets 21 som gjort likadant.

Ingen lyssnar
– Vi har försökt nå fram till politikerna, vi har vädjat, argumenterat och uppvaktat socialministrarna i både nuvarande och förra regeringen för att försöka få en ändring till stånd. Men allt har varit förgäves, säger Jan-Peter Strömgren.

– Därför kommer vi nu att anmäla landstinget i Blekinge, för att få det juridiskt prövat. Det här ärendet är väldigt tydligt.

Måste spara
Marie Sällström som är landstingsråd i Blekinge, säger att landstinget måste se om sitt hus med tanke på det rådande ekonomiska läget.

– Det är oerhört kärvt för landstinget och vi tappar cirka 250 miljoner i skatteintäkter eftersom så många blekingar förlorat sina jobb. Vi måste titta över alla våra avgifter, säger hon.

Att Hörselskadades Riksförbund hotar anmäla landstinget för att få saken juridiskt prövad tycker Marie Sällström bara är bra.

– Det tycker jag, så att hela landstingssektorn kan få en vägledning i detta.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".