Fredrikskyrkan i Karlskrona. Foto: Rebecka Gyllin/SR Blekinge
Blekinge

350 slag för miljön

Som en manifestation för miljön planerar kyrkor i Blekinge att låta sina klockor ringa 350 gånger. De gör antagligen sällskap med kyrkor över hela världen.

Den 13:e december, samtidigt som klimatmötet pågår i Köpenhamn, börjar kyrkklockorna slå 350 slag i den Danska huvudstaden. Förhoppningen från Kyrkornas världsråd är då att klockor världen runt ska svara med lika många slag.

350 molekyler
Siffran 350 symboliserar antalet koldioxidmolekyler per miljon som anses vara gränsen för att kunna hålla nere den globala uppvärmningen.

Stefan Lövkvist som är kyrkoherde i Karlskrona stadsförsamling ser fram emot manifestationen och han tycker att den är viktig.

– När man hör hur isarna smälter och hur värmen stiger är det viktig att vi drar vårat strå till stacken, säger Stefan Lövkvist. 

Historisk händelse
Lövkvist som är kyrkoherde i totalt fyra kyrkor ska låta klockorna ringa, men han har svårt att föreställa sig hur 350 slag under runt sju minuter kommer att låta.

– Jag har försökt tänka på det och det är inget som inträffat under min tid här så att det är svårt att föreställa sig hur det ska bli, säger kyrkoherden. 

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".