blekinge

Oro över försämrad vård

Det är stor risk att döende patienter som vårdas hemma kommer att få sämre vård. Den menar landstingets specialiserade sjuksköterskor som nu varnar för konsekvenserna av att Blekinges kommuner är tänkta att ta över hemsjukvården.

I början på nästa år ska kommunerna ta ställning till landstingets erbjudande att ta över hemsjukvården. Men nu väcks kritik mot förslaget.

– Riskerna är att de kan få en sämre vård i den avancerade hensjukvården, säger Ingrid Lind som är en av de sjuksköterskor som idag jobbar med att vårda döende patienter i det egna hemmet.

Lång erfarenhet
Hon och hennes kollegor utgör ett nattteam i hemsjukvården som har hand om de som är döende och vårdas hemma, varje kväll, natt, året runt.

Teamet har en lång erfarenhet av hur man vårdar någon som är döende. Bland annat är det viktigt att de som vårdar är få till antalet:

– De ska känna en trygghet med personalen, att de som kommer kan sitt jobb och att det inte är så många omlring dem, säger sjuksköterskan Ingrid Lind.

Avancerad teknik
Dessutom är det viktigt att vårdteamet behärskar den avancerade tekniska utrustning som används i vården, annars blir det problem:

– Då är risken att patienten inte får den smärlindring de ska ha. Om en pump krånglar till exempel och man inte får igång den inte vet vad man ska göra, säger Ingrid Lind.

Över kommungränserna
Hon och hennes kollegor arbetar idag över kommungränserna runt om i länet, undantaget Ronneby. Ingrid Lind och hennes kollegor befarar nu att den väl fungerande organisationen med natteamet kommer att skrotas om kommunerna säger ja till att ta över hemsjukvården.

Sjuksköterskorna har framfört sin oro för vad en förändrad organisation kan innebära i ett brev till kommunerna. Det är ett tag sen brevet skickades, men något svar har man inte fått.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se