blekinge

Ny lag ska stoppa oschysst konkurrens

Det kan bli förbjudet för Ronneby kommun att bli självförsörjande på kravmärkt kött och förbjudet för Olofströms kommun att erbjuda pensionärer lunch i skolornas matsalar. För från årsskiftet börjar en ny lag att gälla som gör det svårare för kommunerna att konkurrera med privata företag.

En av de företagare i Blekinge som nu kan slippa konkurrens från kommunen är Marina Lindberg som driver ett privat hunddagis i Karlshamn. På andra sidan gatan har kommmunen ett eget hunddagis som tar ut betydligt lägre avgift.

–Det här är mitt leverbröd där borta drivs det med skattemedel, säger Marina Lindberg och pekar mot det kommunala hunddagiset på andra sidan gatan.

Måste ta mer betalt
Marina har sitt hunddagis på ena sidan gatan, på andra sidan har kommunen sitt hunddagis. När Marina tar hand om en hund måste hon ta betalt efter priserna som råder på den fria marknaden. Kommunen däremot kan ta 1200 kronor mindre betalt för att ta hand om en hund. Kommunens hunddagis är till för att sysselsätta unga vuxna som har svårt att få arbete. Marina har inget emot att verksamhten finns, men hon tycker att samma regler ska gälla:

– Det ska drivas på rätt sätt, med samma villkor.

Men nu kan kommunens hunddagis i Karlshamn och en del annan verksamhet som kommunerna bedriver bli olaglig. För från årsskiftet börjar en ny lag att gälla. Det blir förbjudet att bedriva kommersiell verksamhet om den bedöms bidra till en snedvriden konkurrens med privata företag.

Flera exempel i Blekinge
Sofie Ståhle på Svenskt näringsliv ger ett par exempel på när hon anser att kommunerna ägnar sig åt sånt de inte borde:

– I Olofström tänker man servera skolmat för pensionärer för 43 kronor. Och i Ronneby tänker kommunen själv producera köttet som serveras i skolorna, säger Sofie Ståhle tillförordnad chef på Svenskt näringsliv i Blekinge.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se