blekinge

Tvång på nya kassor

Senast vid årsskiftet måste många handlare och krögare i Blekinge ha köpt in nya kassaapparater. I de nya apparaterna ska Skatteverket kunna avläsa direkt vilken omsättning butiker och handlare har. Allt för att komma åt fusk med svarta pengar.

Lisbeth Bergström driver en klädbutik i Karlskrona och är en av de handlare som måste ha ett nytt kassasystem. Hon har redan köpt in en ny och dyr kassaparat. Nu hoppas hon att den nya lagen ska ha effekt:

– Det kan ju bli mer rättvist på det här sättet. Fast det skulle gälla alla, men det tror jag inte att det gör.

Många berörs
Inte riktigt alla företag kommer att omfattas av den nya lagen. Men i princip alla företag som säljer varor och tjänster kontant och säljer för mer än 169000 per år måste skaffa den nya typen av kassaapparater.

Allt registreras
De nya apparaterna har en ”svart låda” där Skatteverkets kontrollanter ska kunna avläsa direkt hur mycket man säljer för. Förhoppningen är att fusket ska kunna minska när kontrollen blir bättre. Tanken är att de svarta ska minska och att de som driver sin verksamhet seriöst ska skyddas mot illojal konkurrens.

Svarta pengar
Frisörbranschen dras med ett dåligt rykte när det gäller svarta pengar. Men med den nya lagen ska det bli bättring. Det välkomnar frisören Mattias Haug som jobbar på en salong i Karlskrona:

– Man ska inte kunna konkurrera när man inte jobbar på ett ärligt sätt, menar Mattias Haug som menar att många frisörer tar orimligt lite betalt för en klippning.

Rensa upp
Men med bättre kontroll, hoppas han att de oseriösa kommer att försvinna och att man kan jobba på lika villkor.

– Man kan komma åt de oseriösa och börja rensa upp i branschen, säger Mattias Haug.

Jakob Rickardsson
jakob.rickardsson@sr.se