Karlskrona

Bengtsaleden slopas

Nu ska planerna på Bengtsaleden begravas en gång för alla. Behovet av den kritiserade vägsträckan finns inte längre kvar.

Ordet Bengtsaleden har fått boende i området att resa ragg och politiker i Karlskrona att huka. För sällan har väl ett vägprojekt varit så debatterat som den sträcka som var tänkt att gå mellan Verköleden och E22:an.

Väcktes till liv
För snart fem år sedan ströks leden ur detaljplanen, men när Stena Line flaggade för att så kallade superfärjor proppfulla med långtradare skulle kunna lägga till på Verkö väcktes planerna åter till liv. Något som ledde till ett ramaskri bland många boende i området.

Men några superfärjor blir det inte och på Stena Line tror man den framtida utvecklingen på sträckan Karlskrona-Gdynia kommer att bli ganska blygsam och då klarar man sig med de vägar som finns idag.

– Ja absolut, med den utveckling vi ser idag kommer behovet av andra vägar att finnas inom åtminstone tio- eller femton år, säger Niclas Mårtensson som är linjechef på Stena Line.

Firar med gravöl
Därmed väntas miljö och byggnadsnämnden en gång för alla kunna dra ett streck över planerna i början av nästa år. Något som gläder Gustav Sandström som annars riskerade att få Bengtsaleden inpå husknuten.

– Nu känns det som att vi ska ta en gravöl och en gång för alla begrava tanken på den här Bengtsaleden, säger Gustav Sandström från Lösen utanför Karlskrona.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se