Blekinge

Låt polisen köpa sprit

Polisfacket i länet och nykterhetsorganisationen IOGT-NTO tycker att polisen borde få möjligheter att arbeta med brottsprovokation för att komma åt svartspriten.

Polisfackets undersökning visar att 36 procent av poliserna i Blekinge anser att den alkoholrelaterade brottsligheten har ökat i Blekinge de senaste tre åren.

8 av 10 våldsbrott är alkoholrelaterade och Jonas Nimborn tror att förslaget med att låta polisen få köpa svartsprit skulle få ner antalet brott avsevärt.

För att kunna bevisa att det förekommer handel med sprit från Tyskland och Polen i länet så vill Jonas Nimborn att reglerna ändras.

Han vill att poliser ska kunna klä sig civilt och efter tips från en lägenhet eller garage ska de sedan kunna åka och handla svartsprit.

- I och med att spriten överlämnas så har man bevis på att det är till försäljning till allmänheten, säger Jonas Nimborn.

Att avslöja försäljning på bar gärning skulle komma tillrätta med polisens problem med att bevisa försäljning, enligt Jonas Nimborn men han menar att metoden med behöver utvärderas innan den används som ett medel för att avslöja försäljning av tyngre droger.

- I ett första steg så önskar vi att det bara gäller alkohol och med fokus mot ungdomar som köper den här illegala spriten, säger han.

Anna Törnkvist
anna.tornkvist@sr.se