Foto: Rebecka Gyllin/SR Blekinge
simning

Lindau satte rekord

Under gårdagen satte Henrik Lindau nytt svenskt juniorrekord med en halv sekund på 100 meter fjäril vid kortbane-EM i Istanbul. Han har även fått simma semifinalen med medleylaget.

Själv är simmaren från Karlskrona inte förvånad över de goda resultaten.

– Jag har tränat bra under hela hösten. Jag har blivit både starkare och snabbare och det har känts väldigt bra.

Siktar på personbästa
I dag och i morgon är Lidau ledig från tävlingarna, men på söndag smäller det igen. Då ställer han upp i 50 meter fjäril och där är förhoppningarna att slå personbästa, vilket skulle kunna leda till en semifinal.

19-årige Lindau ingår i det svenska utvecklingslandslaget som fått följa med till EM-tävlingarna i Turkiet och att prestera inför landslagsledningen är givetvis glädjande.

– För mig är det viktigt att klara pressen nu när jag väl har kommit till ett EM, det är viktigt att simma bra även på de stora mästerskapen och visa att jag kan göra det i framtiden också.

Tuff konkurrens triggar
Det här är Henrik Lindaus första stora seniormästerskap och konkurrensen är avsevärt tuffare än den han är van vid. Men det har inte avskräckt, snarare tvärt om.

– Första loppet brukar vara ganska tungt när man är ny där. Men man smälter in ganska snabbt så andra och tredje loppet är det en vana redan så då är det bara väldigt kul att vara där, säger han.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista