BLEKINGE

Nya regler ger extrajobb

Många elever har svårt att förstå de nya reglerna som gäller när man ska söka till högskolan. Det innebär att studievägledarna på länets gymnasieskolor får lägga betydligt mer tid på att förklara reglerna än tidigare.

– Jag har fått ägna mer tid på klassinformationerna som jag ger i varje klass. Jag märker också att elever och föräldrar söker upp mig mer och behöver mer individuell vägledning, säger Britt-Inger Nilsson som är studievägledare på Ehrensvärdska gymnasiet i Karlskrona.

Extrapoäng
Med de nya reglerna måste eleverna tidigare än förut göra egna val för att öka sina chanser att komma in på högskolan. Bland annat är det viktigt att veta vilka kurser som ger extra poäng och ökar chanserna att komma in på högskolan.

Svårt trots information
Isabell Tauriainen går tredje årskursen på Ehrensvädska gymansiet. Hon är en av många elever som har fått ta del av syokonsulentenrnas utökade information. Ändå tycker hon, liksom många andra elever, att de nya reglerna inte är helt lätta att förstå.

– Det kan vara svårt att veta innan om man kan få poäng för kursen man väljer eller inte. Det har vi inte fått så mycket information om, säger hon.  

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista