Krister Olofsson, läkare på vårdcentralen i Kallinge. Foto: Mikael Eriksson/SR Blekinge
Blekinge

Farligt datasystem

Primärvårdens nya datasystem är ett hot mot patienterna. Det anser sju läkare som i ett brev till landstingets ledning riktar skarp kritik mot ett datasystem som man anser hotar patientsäkerheten och minskar antalet patienter man hinner vårda.

Journalsystemet  infördes i våras efter att landstingets ledning ville ha ett gemensamt system för både sjukhusen och vårdcentralerna.

Kritik sedan tidigare
Redan då fanns kritik från läkarna på sjukhuset och nu är det alltså läkarna inom primärvården som rasar mot ett datasystem som inte många inom vården verkar gilla. För i en enkät där 110 personer svarat är 76 procent negativa till journalsystemet.

Enligt Krister Olofsson har i princip allt blivit svårare med det nya systemet och han har själv gått ner från runt 16 patienter om dagen till ett snitt på 12 patienter per dag.

Trögt och segt
– Det är frustrerande! Vi vill ha tid till våra patienter, men nu går en massa tid åt till att sitta och knappa på ett system som är trögt, segt och dessutom hänger sig hela tiden, säger Krister Olofsson.

Han har inget hopp om att systemet kommer att bytas ut, men han vill att lanstingets ledning ska beskriva verkligheten för de boende i Blekinge.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista