karlskrona

Personal vägrade julfest

Personalen på ortopedkliniken i Karlskrona är så utmattad att alla på avdelningen tackat nej till årets julfest. Det har lett till att sjukhusledningen beslutat utöka personalstyrkan med en tjänst.

– Alla kliniker får vara med och bära bördan av att det är ett underskott på ett par hundra miljoner, men man måste säga ifrån när folk börjar bli så trötta och utarbetade att de sjukskriver sig, då måste man göra något, säger Håkan Friberg, verksamhetschef vid ortopedkliniken

På knäna
Ortopedklinikens personal har bokstavligt talat gått på knäna under hela hösten.

Antalet patienter har under de senaste månaderna varit större än antalet platser på kliniken. Och de patienter som behövt vård har behövt mycket hjälp.

– Det som hänt är att vår befolkning blir äldre och har mer diabetes, hjärtsvaghet och andra  problem som gör dem än mer svåra för vår personal att klara av.

Nej till fest
Till slut har arbetsbördan blivit för tung. Klagomålen har ökat och när det blev dags att anmäla sig till årets julfest blev gensvaret noll.

Håkan Friberg tog det som en akut varningsignal och larmade sjukhusledningen. Han förklarade att klinikens personalstyrka måste utökas om man ska undvika en kollaps bland dom anställda.

Och det har nu gett resultat, ortopedkliniken uttökas med en tjänst.

Med rådande patienttryck skulle kliniken egentligen behövt tre tjänster.

Upp i tid
Men genom att personal på ortopeden i Karlshamn stöttar upp på helgerna i Karlskrona och att ett flertal anställda går upp i tid från 75 till 100 procent, klarar man verksamheten även om den bara förstärks med drygt en tjänst.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista