blekinge

Ny svamp hotar asken

Askträdet i Blekinge är hotat. En ny svampsjukdom, askskottsjukan, sprider sig och med ett mildare klimat riskerar sjukdomen på sikt ta död på alla askar.

På andra sidan östersjön har askskottsjukan fått starkt fäste. I Litauen till exempel har 60-80 procent av askarna dött av sjukdomen.

Och nu är risken stor att samma sak ska hända även i Sverige då svampsporerna sprids med  vinden.

Nya skott drabbas
Framförallt är det askens nya skott som drabbas. När de har angripits då riskerar hela trädet att snart vara dött.

– Barken spricker och så blir det en liten svulst runt sprickan. När svulsten sitter runt hela stammen så stryps näringstillförseln och trädet dör, säger Ola Renfors på Skogsstyrelsen i Ronneby.

Milt väder kan öka spridningen
Med ett mildare klimat i framtiden så kan problemet med asskottsjukan att öka. Ola Runfors och hans kollegor på Skogsstyrelsen kan i nuläget inte göra så mycket för att stoppa spridningen.

– Tyvärr står vi ganska rådlösa för forskningen är ny. Vi kan inte säga om man bör avverka eller inte, säger Ola Runfors.

Hoppas på motståndskraftiga träd
Hoppet står nu till att askarna själva ska utveckla en motståndskraft mot sjukdomen.

– Det vore bra om vi fick motståndskraftiga träd eftersom de sätter frö och för asken vidare som träslag, säger Ola Runfors.

Jakob Rickardsson
jakob.rickardsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista