Köpenhamn

Demonstrant: jag ska stämma polisen

Oskar Larsson från Karlskrona var en av de drygt 900 personer som greps av polisen igår under den jättelika klimatdemonstrationen i Köpenhamn.
– Det var uppenbart att polisen inte grep demonstrationens bråkmakare, säger Oskar Larsson.

Oskar Larsson från Karlskrona bor i Köpenhamn och demonstrerade under organisationen Libertara socialisters flaggor. Och för honom kom gripandet som en total överraskning.

Delade ut kaffe
– En sekunden delar jag ut kaffe och nästa knuffar en polis till mig och säger att jag ska ställa mig mot väggen, berättar Oskar Larsson.

Enligt Oskar Larsson tar det ett bra tag innan de gripna får veta att de är anhållna. Dansk polis har rätt att frihetsberöva människor i upp till tolv timmar även om de inte är misstänkta för brott. Men Oskar Larsson menar att polisen grep helt fel människor.

"Grep helt fel människor"
– Där satt jag, folk som såg ut att komma från Fältbiologerna, Hare Krishna-anhängare. Det var pinsamt uppenbart att polisen inte grep demonstrationstågets bråkmakare, säger Oskar Larsson.

Stämmer polisen
I tumultet förlorade Oskar Larsson sin Christiania-cykel värd ungefär 15 000 kronor. Därför tänker han stämma polisen och han tror att fler gripna kommer att göra detsamma.

– Vi har en rättshjälp på plats så det tror jag, säger han.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista