Markus Danielson i Karlshamn har varit arbetslös sen i våras och träffar regelbundet en jobbcoach. Foto: Rebecka Gyllin/SR Blekinge
blekinge

Jobbcoacher är poppis

Lösningen med att arbetslösa får hjälp av en så kallad jobbcoach verkar än så länge upplevas positivt av alla inblandade.

Systemet med jobbcoacher har varit igång i några månader nu och en av dem som regelbundet träffar en jobbcoach är Karlshamnsbon Markus Danielsson som varit arbetslös sedan i våras.

– Jag har fått mycket tips och idéer som jag kanske inte hade fått annars. det har varit som ett bollplank, jag har kunnat diskutera, nött idéer och testat olika infallsvinklar, säger han.

Ger en extra kick
Markus Danielsson tror att hjälpen från jobbcoachen har ökat hans chanser att så småningom få ett jobb.

– Man har fått den här kicken att söka vidare och inte lägga ner trots att det känns motigt ibland.

Ska stötta den arbetssökande
En jobbcoach ska hjälpa den arbetssökande med att skriva CV och personligt brev, stötta och motivera och eventuellt också hjälpa till att ta kontakt med arbetsgivare.

Bengt-Åke Karlsson är arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen i Karlshamn. Han säger att det finns ett extra stort behov av jobb-coacher just nu och tror att det är till stor hjälp för de arbetssökande.

– Det skulle förvåna mig mycket om det inte ger ett bättre resultat när man får extra stöd i arbetssökandet. Sen vet vi ju att det finns ett begränsat antal jobb nu men det kommer förmodlingen vända förr eller senare, säger han.

Vill få mer tid
Man får bara ha en jobbcoach i tolv veckor. För Markus Danielssons del innebär det att han snart förbrukat sin tid.

– Jag önskar att man fick ha den tillgången mera för det kan nog behövas, säger han.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista