Karlskrona

Ger för snälla betyg

Karlskronas sommarskola delar ut för snälla betyg till underkända niondeklassare för att de ska komma in på gymnasiet.

Det menar Mattias Liedholm, rektor på Ehrensvärdska gymnasiet.

– Sommarskolan gör eleverna en björntjänst, säger han.

Runt 50 niondeklassare i Karlskrona kommun söker till sommarskolan när det står klart att de inte är godkända i svenska, matte eller engelska. Alltså de ämnen eleverna måste ha för att komma in på gymnasiets nationella program.

Godkänt på få sommarveckor
Omkring 30 av ungdomarna fullföljer sommarskolan under några veckor i juni och får de betyg som krävs.

– Att så många av de underkända eleverna får godkänt på några få sommarveckor är något anmärkningsvärt. En del av de här betygen skulle jag beteckna som snällbetyg, säger Mattias Liedholm.

Godkänt betyg i kärnämnena betyder en plats på gymnasiet. Men Mattias Liedholm menar att för de elever som har fått snällbetyg, väntar ett tufft uppvaknande när de börjar gymnasiet.

Nya skuldkänslor
– Snällbetygen innebär nya misslyckanden och nya skuldkänslor för eleverna. Istället borde skolan bygga upp eleven och säga "det här kan du och det här måste du jobba mer på", säger han.

Skolverket har granskat sommarskolan som finns i ungefär hälften av landets kommuner. Enligt rapporten lyckas elever från sommarskolan hålla i sina goda resultat på gymnasiet.

Men resultatet för eleverna i Karlskrona talar snarare för Mattias Liedholms teori. 

Karlskrona kommun har sett en tendens de senaste åren att fler och fler av eleverna som gått sommarskolan byter program eller till och med hoppar av gymnasiet.

Gå om nian
Mattias Liedholm hade hellre sett att svaga högstadieelever får gå om ett år istället för att det blir ett misslyckande i gymnasiet.

– Varför kan inte grundskolan planera för ett extra år för eleverna? Men det känns ibland som att grundskolan tänker "vad skönt, nu får nästa instans lösa det vi inte har klarat av", säger Mattias Liedholm.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista