Ett antisladdsystem i bilen kan vara bra när man kör på hala vägar. Foto: Johan Eklund/Scanpix
blekinge

Säkerhet med antisladd

Att ha ett antisladdsystem i bilen har större betydelse än vilken däcktyp man har, menar Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall.

Claes Tingvall mer eller mindre hyllar antisladdsystemet och tycker inte att man nödvändigtvis behöver ha dubbdäck om man har ett sådant system.

– Om man pratar om säkerhet på vintern finns det inget som kan ersätta det ett antisladdsystem gör. Effekten är obegripligt stor, säger han.

Antisladd en garanti
Han säger att den absolut viktigaste faktorn hos en bil är att inte tappa greppet med bakvagnen.

– Det är nästan alltid starten till en riktigt allvarlig händelse. Antisladdsystemet är nästan en garanti för att det inte ska hända. Om man har dubbdäck eller inte spelar inte lika stor roll, säger han.

Om man har ett antisladdsystem kan man vara friare i sitt val av däck och behöver kanske inte ha dubbdäck, menar han.

Behöver dubbdäck också
Men Robert Collin, motorjournalist på Aftonbladet, håller inte med. Han tycker att alla borde ha dubbdäck.

– Om du kommer och kör och så stannar trafiken framför dig och du ställer dig på bromsen, då spelar det absolut ingen roll om du har antisladd eller inte. Då är det bara dubbdäck som funkar, säger han.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista