Skolsköterskan Anne-Lie Landehag har vaccinerat skolbarn mot svininfluensa. Foto: Rebecka Gyllin/SR Blekinge.
blekinge

Färre vill vaccinera sig

Intresset för att vaccinera sig har minskat radikalt i Blekinge.

Enligt smittskyddsläkare Rikard Eitrem har nu 60 procent av blekingarna vaccinerat sig, målet är 80 procent för att minska risken för en tredje våg.

Delade meningar
På stan i Karlskrona råder det delade meningar om behovet av att vaccinera sig. Jesper Linde från Karlskrona berättar varför han valt att inte vaccinera sig.

– Jag är rädd att bli sjuk av vaccinet, och så tror jag inte att jag kommer att få influensan, säger han.

Smittskyddsläkare Rikard Eitrem är nu rädd att blekingarna ska sluta vaccinera sig och att vi inte ska komma upp i 80 procent vaccinerade.

Det skulle öka risken för en tredje våg som enligt forskarna kan komma i mars.

Tror de har gett upp
På Tullgårdens vårdcentral igår var antalet som kom för att vaccinera sig långt under förväntat. Ing-Britt Petersson är vaccinatör på Tullgårdens vårdcentral.

– De som kommer blir också förvånade. Jag tror att de som har kommit tidigare har mötts av så långa köer och beskedet att det är slut, så till slut ger man upp, säger hon.

Vid stängningsdags hade 80 personer dykt upp för att vaccinera sig, och de hade kapacitet för runt 500. Krister Ernstsson var en av de få som kom för att vaccinera sig.

– Jag tycker det är oansvarigt att inte göra det, säger han.

Anna Törnkvist
anna.tornkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista