På Hemköp i Karlskrona får man betydligt fler paket att ta hand om inför jul. Foto: Johanna Spogardh/SR Blekinge
blekinge

Paketrekord för posten

Posten räknar med att det blir en rejäl ökning av antalet utlämnade paket i Blekinge även detta året. Och december är rekordmånaden.

Blekingeborna gillar att handla sina julklappar på internet. I december förra året lämnades 38 205 paket ut hos Postens ombud i länet. Och enligt en ny undersökning som Posten gjort kommer ännu fler att handla sina julklappar över nätet i år.

Bästa paketmånaden
Hemköp i Karlskrona är ett av länets 35 postombud och där har Fredrik Samuelsson märkt en tydlig ökning av antalet paket.

– Det är julstök just nu. Det är väldigt mycket paket som ska ut nu i dagarna så det är fullt upp. December är den bästa månaden, säger han.

Stor ökning
Under december månad kommer det så mycket paket att de knappt får plats bakom kassan på Hemköp. Och det handlar alltså både om att folk skickar julklappar till sina släktingar och att man handlar på internet.

Kläder och skor
Från 2007 till 2008 ökade Postens paketutlämning med 12 procent. I år räknar man med att det ska öka ytterligare 6-7 procent.

– Det folk handlar mest är kläder, skor och hemelektronik, säger Fredrik Samuelsson.

Och han har sina teorier om varför pakethanteringen ökar så dramatiskt innan jul.

– Jag tror Blekingeborna tycker det är roligt att skicka paket. Och så är det snabbt och smidigt, speciellt nu i jul.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista