Karlskrona

Snart öppnar skidbackarna

Redan till jul kan det bli möjligt att åka skidor i Rödebybacken utanför Karlskrona. Snökanonerna är igång och backen har börjat prepareras.

Om kylan som nu kommit håller i sig kan liften snart öppnas.

– Vid jul räknar vi med att ha pistat backen med bra med snö, säger Arnstein Njåstad som är ordförande i Karlskrona alpinklubb som sköter Rödebybacken.

Snökanonerna igång på flera ställen
Även vid Karlsnäsgården och Vinterberget i Olofström har man planer på att börja spruta med snökanonerna nu för att kunna öppna till jullovet.

Nytt för i år är att Karlskrona alpinklubb samarbetar med OK Dacke och hjälper därför till att spruta snö till ett spår där man kommer att kunna träna så kallad skicross.

I Rödebybacken kommer det också att finnas ett eget spår för att åka pulka i backen och det spåret kan enligt Arnstein Njåstad vara klart ännu tidigare än själva utförsbacken.

Hoppas på fortsatt kallt väder
Det som krävs nu är att minusgraderna håller i sig.

– Vi hoppas på att kylan håller i sig till mitten av januari, det hade varit perfekt. Då har vi producerat så mycket snö att det håller nästan till påsk, säger Arnstein Njåstad.

– Det är ett sug efter snö och åkande nu, det ser vi på att folk har betalat in sina medlemsavgifter nu. De är väldigt sugna på att åka, säger han.

Stina Held
stina.held@sr.se

Anna Lyrenäs
anna.lyrenas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista