Komvux i Karlskrona räknar med att öka sin elevkarder med motsvarande 200 heltidsstuderande till våren. Foto: Henrik Olsson, SR Blekinge
BLEKINGE

Fler söker till Komvux

Intresset för att studera på Komvux ökar i hela länet. Bakgrunden är det kärva läget på arbetsmarknaden.

I Karlskrona tar man in fler elever till våren än man gjort på länge.

– Vi märker en stor skillnad i söktrycket, det är främst personer som blivit av med sitt jobb som söker till  oss, säger Pelle Hansson som är studievägledare på Komvux i Karlskrona där man tar in fler elever till våren än vad man gjort på länge.

200 platser
Hösten 2009 har drygt 400 gått Komvux i Karlskrona. Till våren räknar Karlskrona kommun med att utöka med upp emot 200 elever. Flest söker till teoretiska kurser, men också yrkesutbildningarna får nu ett rejält uppsving.

–  Inom omvårdnadsutbildningen har vi för första gången haft fler sökande än vi kan ta in, säger han.

Det är inte bara i Karlskrona som intresset för Komvux har ökat krisåret 2009 i takt med att  jobben har blivit färre. Det ser likadant ut över hela Blekinge.

Indragna medel
För tre år sen tog regeringen bort det riktade statsbidraget. Det har skapat bekymmer för  kommunerna och har inneburit nerdragningar. Komvux i Karlskrona har dragit ner på sin personal med hälften. Samtidigt har man tagit in fler elever.

– Den ekvationen är inte lät att lösa. Idag har vi en minimal organisation, säger  Pelle Hansson.

Men de nya utbildningsplatserna som ska fram i vår kommer att bekostas med hjälp av nya anslag som regeringen nu har beviljat. Birgitta Kilström är rektor för vuxenutbildnuingen i Karlshamn.

– Staten har gått in med yrkesvuxpengar som kommer att bekosta en stor del av ökningen hos oss, säger hon.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista