BLEKINGE

Flest arbetstillstånd till indier och kineser

Dataspecialister från Indien och Kina får arbete i Blekinge.

Sedan reglerna ändrades för ett år sedan så att det är lättare att få tillstånd att jobba i Sverige har över 14 000 personer fått arbetstillstånd. Drygt 200 av dem kom till Blekinge, det visar en ny rapport från Migrationsverket.

– Dataspecialister är de som utmärker sig i statistiken för Blekinge. Ungefär 80 procent av dem som kommit till länet är dataspecialister, säger Annika Magnusson som är chef på enheten för arbetstillstånd på Migrationsverket.

Nya regler
Den 15 december förra året infördes de nya reglerna som ska göra det lättare att få arbetstillstånd.

Den som har fått erbjudande om jobb från en arbetsgivare i Sverige ska också få tillstånd att jobba här. 212 personer har beviljats arbetstillstånd i Blekinge sedan de nya reglerna infördes.

– Indien och Kina är de länder där flest fått arbetstillstånd i Blekinge, säger Annika Magnusson.

En ökning
Totalt har 14109 personer fått arbetstillstånd i landet sedan de nya reglerna trädde i kraft, det innebär en ökning med 30 procent jämfört med året innan. Annika Magnusson säger att den här ökningen inte motsvarar vad man förväntade sig när de här nya reglerna om arbetstillstånd infördes.

– De nya reglerna infördes precis när den ekonomiska krisen slog till och därför blev det mindre än man hade trott.

Anna Törnkvist
anna.tornkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista