Hur mycket sömn behöver en ko? Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Blekinge

Kor kan ha sömnbrist

Idag finns ingen kunskap om hur mycket sömn en ko behöver för att må bra. Forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, ska nu ta reda på om finns ett samband mellan sömnbrist och de två största hälsoproblemen hos svenska kor.

Tidigare har man trott att en ko bara sover en halvtimma per dygn men den tron bygger på gamla undersökningar, gjorda på få djur, säger forskaren Sigrid Agenäs vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala. 

– Sömnbehover har man inte riktigt räknat med.

Samnband med hälsoproblem
Tillsammans med forskare från bland annat Finland ska SLU undersöka om det finns ett samband mellan sömnbrist och de två vanligaste hälsoproblemen hos kor - mastit - inflammation i juvren och energibrist:

– Man vet från studier på andra djurslag att om man har sömnbrist så sjunker immunförsvarsfunktionen, den blir sämre och man vet också att under perioder med sömnbrist så gör man åt mer energi än annars. Och båda de här sakerna kan hänga ihop med hälsoproblemen som korna har, säger Sigrid Agenäs som är forskare vid SLU.

Ta reda på hur mycket de sover
Genom att registrera den elektriska aktiviteten i hjärnan på korna ska man ta reda på hur mycket de sover. Och visar det sig att korna sover för lite finns flera förändringar man kan göra:

– Det handlar främst om att minska de väntetider som finns för kor, i dag är det en del kor som får stå och vänta på att bli mjölkade och på foder, säger Sigrid Agenäs.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista