Gunvor Engström. Foto: Rebecka Gyllin/SR Blekinge.
Blekinge

Åkte taxi för 24 000

Trots spartider åker Blekinges landshövding Gunvor Engström mycket taxi, betydigt mer än flera andra  landshövdingar.

Den granskning av landshövdingens taxikvitton som Sveriges Radio Blekinge har gjort visar att Gunvor Engström vid några tillfällen har gjort väldigt korta taxiresor på bara omkring en kilometer i Stockholm.

– Jag tar taxi när jag bedömer att jag vinner tid eller har tung packning. Men det vanliga för mig är att jag går, säger hon.

Åker mer än andra
Blekinges landshövding har gjort 59 taxiresor hittills i år där skattebetalarna har stått för notan.

När vi jämför Gunvor Engströms resande med flera andra landshövdingars så ser vi att deras taxiresor ligger på runt 3 500 kronor, vilket alltså kan jämföras med Gunvor Engströms resor för 24 000.

De flesta turerna har landshövdingen gjort i Stockholm. Det har förutom korta turer i stan handlat om resor till flyget. Hon brukar ta tåget till Arlanda, säger hon, men 19 gånger i år har det blivit taxi.

Tänkte fel
Landshövdingen deltar i festligheter som prisutdelningar och uppvaktningar. Då representerar hon Blekinge.

Men vår granskning visar att skattebetalarna vid ett par tillfällen har fått stå för notan fast Gunvor Engström själv anser att de inte borde ha gjort det. Det gäller hennes uppdrag att sitta i en jury för affärstidningen Veckans affärer.

– Jag tänkte inte på det. Jag har fått frågan om jag vill sitta i juryn nästa år också och då kan jag fakturera tidningen, säger hon. 

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista