blekinge

Synskadade kritiserar Blekinges kommuner

Synskadades riksförbund kritiserar Karlskrona kommun för att det inte erbjuds gratis ledsagning.

Enligt en undersökning som Synskadades Riksförbund gjort är det ingen av Blekinges kommuner som uppfyller synskadades krav på bra service.

Andreas Johansson är ombudsman på riksorganisationen Unga synskadade i Blekinge.

Hjälp med vardagsinköp
– Kan man inte gå till en affär och läsa på prislappar så måste man betala extra för att kunna utföra sina vardagsinsköp. Det måste vara gratis, säger han.

Andreas Johansson säger att riskerna med avgift för ledsagning är att synskadade avstår från de timmar som de egentligen hade behövt.

Synskadades riksförbund kräver kostnadsfri ledsagning men så kommer det inte bli enligt handikappnämndens ordförande Karin Månsson.

Har inte råd
– Det är ju få saker i vårt samhälle som egentligen är gratis. Vår förvaltning är ganska kostnadskrävande ändå så jag tror inte vi har råd att erbjuda mer idag, säger hon.

Ingen av Blekinges kommuner lever upp till Synskadades Riksförbunds krav på att få kostnadsfri hjälp. Bland annat erbjuds inte hjälp med att läsa sin post eller fylla i blanketter, vilket leder till ett beroende av anhöriga.

– Man vill ju verkligen inte vara en belastning, säger Andreas Johansson.

Anna Törnkvist
anna.tornkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista