Pia Johansson, chef för Blekinge tingsrätt. Foto: Mia Boström/SR Blekinge.
blekinge

"Inställd rättegång en fara för rättssäkerheten"

179 förhandlingar om brottmål har ställts in vid Blekinge tingsrätt i år.

Enligt Pia Johansson som är domstolschef i Blekinge innebär det en fara för rättssäkerheten samtidigt som det kostar samhället mycket pengar.

En konsekvens av de uppskjutna förhandlingarna är att det är svårt för åklagarens att få en bevisning som är tillräckligt stark.

– För de som har sett, hört eller varit med om något är det ju så att minnesbilden försämras med tiden och det är också så att man kan bli påverkad av till exempel media. Dessutom är det så att om det tar mer än två år, vid enklare brott, att få tag på en misstänkt och kan delge denne stämning så kan man inte längre lagföra honom eller henne, säger Pia Johansson.

Jobbigt när det skjuts upp
Att rättegångar skjuts upp är negativt för alla inblandade. För vittnen eller de som blivit utsatta för brott kan det vara mycket jobbigt när en rättegång får skjutas upp.

– Att veta att man ska ställas inför rätta eller komma till domstolen och berätta att man blivit utsatt för ett övergrepp tar på en rent psykologiskt. Det är ju också något som man hade önskat att de snabbt fick ur världen för att kunna lämna det bakom sig och gå vidare.

Tid går till spillo
I många fall när förhandlingar får ställas in beror det på brister i delgivningen, alltså att de som ska infinna sig kanske inte ens vet om det.

Det händer att man in i det sista försöker få en misstänkt till rättsalen och misslyckas det blir förhandlingen inställd efter att alla andra redan samlats där. Det gör att mycket tid går till spillo.

– Det kostar, det är ett resursslöseri och det är inte bra för de som är inblandade, säger Pia Johansson.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista