blekinge

Hårt tryck på Komvux

Intresset för att studera på Komvux ökar i hela länet.

Bakgrunden är det kärva läget på arbetsmarknaden. Karlskrona tar in fler elever till våren än man gjort på länge.

– Vi märker en stor skillnad på trycket. När vi startar i vår kommer vi att ha fler elever än på många år, säger Pelle Hansson som är studievägledare på komvux.

Fler platser
Under hösten har drygt 400 personer gått komvux i Karlskrona. Till våren räknar man med att utöka med upp emot 200 elever.

Flest söker till teoretiska kurser, men också yrkesutbildningarna får nu ett rejält uppsving.

– I vår omvårdnadsutbildning är det första gången på fyra år som vi inte har kunnat ta in alla sökande, säger Pelle Hansson.

Över hela länet
Det är inte bara i Karlskrona intresset för att studera på komvux har ökat under krisåret 2009 när jobben har blivit färre. Det ser likadant ut över hela länet.

För tre år sedan tog regeringen bort det riktade statsbidraget till Komvux. Det har skapat bekymmer för länets kommuner.

Svårt att gå ihop
För de flesta kommunerna har det inneburit nerdragningar. Karlskrona har dragit ner på sin personal med hälften, samtidigt som man har tagit in fler elever. Det är en ekvation som har varit svår att få att gå ihop, säger Pelle Hansson.

Men de nya utbildningsplatserna som ska fram i vår i kommunerna kommer att bekostas med hjälp av nya anslag som regeringen nu har beviljat.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista