blekinge

Lönsamt att behandla

Landstinget skulle kunna spara mycket pengar på att ge bensköra kvinnor rätt behandling. Det säger Blekinges enda benskörhetssjuksköterska, Ulla Henriksson.

Enligt en rapport från Socialstyrelsen är Blekinges läkare sämst i landet på att ge bensköra kvinnor rätt vård.

Gamla som drabbas av benskörhet sjunker ihop, blir alltså kortare och inne i kroppen blir det trångt. Organen får helt enkelt mindre plats att samsas på, något som gör ont.

Spara pengar
Ulla Henriksson menar att om alla bensköra i länet skulle få rätt behandling så skulle benbrotten halveras. Och det här skulle givetvis också märkas i landstingets ekonomi.

– Tänker man att man kan spara in en höftfraktur så kan man spara in 180 000 - 200 000 kronor. Och en årsförbrukning av de här tabletterna kostar bara några hundra kronor, säger Ulla Henriksson.

Yngve Knutsson drabbades av benskörhet när han var drygt 50 år. Det tog lång tid innan han röntgades och han upplever att han fick ett dåligt bemötande.

Förstår inte varför
Sedan dess har Yngve Knutsson engagerat sig i riksföreningen för bensköra, och han är övertygad om att läkare tänker att gamla tanter ska vara bensköra. En tankegång som han har svårt för.

– Jag förstår inte varför de har kommit efter här. Man har väl inte fattat på allvar, säger han.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista