Blekinge

Säker el efter Gudrun

Stormen Gudrun har bidragit till ett säkre elnät i Blekinge. Det menar Jörgen Nilsson som är vd på företaget Olofströms Kraft.

Efter att stormen Gudrun gjort tusentals hushåll i Blekinge strömlösa, gick den första tiden till att reparera det sönderslagna ledningsnätet.

Efter det höjdes röster om att göra nätet säkrare och runt ett år efter stormen började elledningarna att grävas ner.

120 mil i jorden
I Blekinge har över 120 mil grävts ner och längs många av ledningarna ovan jord har man kapat mängder av träd för att minimera riskerna för att strömmen ska brytas av en omkullblåst stam.

– Arbetet med att gräva ner elledningarna blev prioriterat efter stormen och nu har vi en mycket hög säkerhet där varje kund i genomsnitt är utan ström i 30 minuter på ett år, säger Jörgen Nilsson som är vd på Olofströms kraft.  

Allt kommer inte i backen
Men fortfarande är det många mil ledning där läget är det samma som innan stormen och enligt Jörgen Nilsson kommer man aldrig att gräva ner hela sitt nät.

– Det blir helt enkelt för dyrt sett till antal hushåll så istället klarar vi läget med reservkraftverk.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".