blekinge

Få kvinnor i styrelser

Bara en femtedel av alla som sitter i styrelsen till kommunalt ägda bolag i länet är kvinnor. Störst andel finns i de kommuner där det också finns ett kvinnligt kommunalråd. På första plats ligger Olofströms kommun där nästan var tredje ledamot är kvinna.

Kommunalrådet Margaretha Olsson (S) är kluven inför resultatet.

– Jag tycker naturligtvis att det är bra att vi ligger långt framme men samtidigt så räcker det inte, säger hon. 

Av de ordinarie ledamöter som sitter i styrelser i kommunalt ägda bolag runt om i länet är i genomsnitt var femte en kvinna.

Störst i Olofström
Störst andel finns i Olofström där nästan var tredje styrelseledamot är kvinna följt av Sölvesborg där andelen ligger strax över genomsnittet.

Dessa kommuner leds av kvinnliga kommunalråd men Margareta Olsson är osäker på vad det har för betydelse. Hon tycker ändå att det finns goda förebilder i Olofström.

– Vi hade tidigt framstående kvinnor på olika poster och det har betytt mycket, säger hon.

Sölvesborg har för få
I Sölvesborgs kommun heter kommunalrådet Helene Björklund (S) och hon tycker inte att andelen kvinnor med styrelseuppdrag räcker till där.

– Jag tycker det är oerhört dåligt och vi ska se över det när det blir dags för nya nomineringar framöver, säger hon.

Daniel Thörnblad
daniel.thornblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".