Carina Nilssons skog har förändrats dramatiskt efter stormen. Foto: Mikael Eriksson/SR Blekinge.
Blekinge

Fem år efter stormen

Idag är det fem år sedan stormen Gudrun drog in över Blekinge. Över 30 000 hushåll blev utan ström och mer än en miljon träd blåste omkull.

Varningarna fanns, men ingen kunde väl i sin vildaste fantasi föreställa sig vad stormen Gudrun skulle ställa till med.

Runt 1,3 miljoner kubikmeter träd föll på kvällen den åttonde januari vilket motsvarar årsavverkningen för hela Blekinge.

Ingen skog kvar
Carina Nilsson i byn Stockholm norr om Ronneby var en av markägarna som drabbades hårt. För henne var det en dramatisk syn som mötte henne på morgonen efter att Gudrun dragit fram.

– Här är ingen skog kvar, minns jag att jag tänkte. Det var oerhört märkligt berättar Carina Nilsson.

Lång kamp
Efter stormen följde uppröjningsarbete som följdes av en ny storm vid namn Per och till det en ständig kamp mot skadeinsekten granbarkborren.

Det har varit slitsamma år för Carina Nilsson och andra skogsägare.

– Det känns som man börjar komma i fas nu, säger Carina. Man har pratat och pratat så mina arbetskamrater har fått höra om Gudrun i alla former.

Ser framåt
Förutom några stora granar som klarade stormen så finns nu bara en massa mindre granar som får fira femårsdag till våren.

Med andra ord ser det väldigt annorlunda ut mot vad det gjorde innan stormen. Men Carina har inte låtit sig knäckas av det.

– Jag kan inte gråta över träd som låg här för fem år sedan, nu handlar det om att glädjas åt plantorna som växer.

Mikael Erikson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".