blekinge

Fler sjuka kan flygas

Fler akut sjuka blekingar kommer framöver att kunna flygas med helikopter för specialistvård utanför länet. Tidigare har transporterna för det mesta skett med vanlig ambulans och de kan nu stanna kvar i länet för att ta hand om patienter här.

Stefan Österström, beredskapsplanerare på Blekingesjukhuset, ser flera fördelar med den nya möjligheten.

– Patienten kommer till rätt vårdnivå, det tar kortare tid och det går att få sjukvård under tiden, säger han.

Landstinget i Blekinge samarbetar sedan tidigare med Sjöfartsverket både vad gäller sjöräddning och sjuktransporter med helikopter.

Stora vinster
Efter att landstinget nu genom utbildning och tester förbättrat rutinerna kan betydligt fler akut sjuka som behöver specialistvård i Lund eller Malmö skickas med helikopter.

Det finns stora vinster att göra i fråga om tid jämfört med vanliga ambulanstransporter.

– Tiden kan mer än halveras och det är viktigt för de patienter som är i störst behov av akut vård, säger Stefan Österström.

Inte dyrare
En annan postiv effekt är att fler ambulanser blir kvar i länet för att kunna ta hand om patienter här. Det är heller inte tänkt att det ökade antalet helikoptertransporter ska höja kostnaderna.

-- Det ska rymmas inom den budget som redan finns för helikopterverksamheten, säger Stefan Österström.

Daniel Thörnblad
daniel.thornblad@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista