Sverige

Saabfacket: avveckling är inledd

Den formella avvecklingen av Saab har inletts i och med att en likvidator utsetts, uppger Paul Åkerlund, IF Metallklubbens ordförande för TT.

En likvidator tillsätts för Saab Automobile efter beslut av General Motors, uppger IF Metalls ordförande Paul Åkerlund vid en pressträff i Trollhättan.

När han eller hon utsetts upphör bolagsstyrelsens ansvar för företaget.

MBL-förhandlingar har inletts idag och facket har motsatt sig agerandet och ifrågasätter ägarens syfte.

Avveckla aktiebolag
En likvidator har till uppgift att avveckla ett aktiebolag. Likvidatorn utses av Bolagsverket eller i vissa fall av tingsrätten. Vanligtvis är det en advokat.

Likvidatorn ersätter styrelsen och verkställande direktören. En likvidator tecknar firman och ska tas in i aktiebolagsregistret i stället för styrelsen och vd, enligt information på Bolagsverkets hemsida.

Likvidatorn ska normalt vara oberoende av bolaget, dess styrelse, ledning och ägare samt vara tillräckligt kunnig, till exempel i aktiebolagslagens regler om likvidation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".