Foto: Mikael Eriksson/ SR Blekinge
Blekinge

Bilproblem i kylan

Kylan ställer till problem för många bilägare i Blekinge. Verkstäderna är nedringda med bilägare som råkat ut för bland annat urladdade batterier, trasiga generatorer och brustna drivremmar.

När kylan slagit till är det många bilägare som fått problem med sina bilar. Många av problemen går att koppla till det elektriska i bilen och då är boven i dramat många gånger just batteriet berättar Peter Sareklint på en verkstad i Karlskrona.

– De vanliga blybatterierna blir väldigt orkeslösa i kylan och vid körning under korta sträckor hinner inte batterierna laddas.

En av de som drabbats är Jarek Holgersson som var på väg hem i kylan när hans bil dog.

– Ja det var lite tråkigt för jag trodde att det var generatorn som pajat, men det visade sig vara en brusten drivrem, säger Jarek Holgersson.

Bland de bilverkstäder Sveriges Radio Blekinge pratat med uppger samtliga att dem fått mer att göra efter att kylan slagit till. Och kunderna lär strömma till så länge kylan håller i sig. Men Jarek Holgersson har i alla fall lärt sig en läxa.

– Man har värmen på sätet, fläkten i full gång och så och det ska man nog inte ha.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".