blekinge

Trafficking via färjorna

Polisen i Blekinge misstänker att många som utsätts för människohandel kommer via färjorna från Polen och Baltikum till Blekinge.

Helen Svedberg jobbar som polisinspektör på kriminalenheten i Karlskrona och hon kallar Blekinge ett transitlän, människohandlarna och deras offer kommer till Sverige via Blekinge men fortsätter sen till storstäderna.

-- Vi känner inte till någon prostitution i länet. Men däremot kan man mycket väl tänka sig att de här kvinnorna kommer in via våra färjeterminaler och att de sen transporteras vidare framför allt ut till storstäderna, säger hon.

Svårt att upptäcka
Hon säger att man från polisens håll ser människohandel som ett mycket allvarligt brott men att det är svårt att få tag på de som ligger bakom. Dels är det svårt att upptäcka och de som kommer hit med färjorna försvinner snabbt från länet igen.

Dessutom är det mycket sällan polisen faktiskt får in några tips. Därför vet polisen inte så mycket med säkerhet.

– Man kan ju skaffa sig en kunskap baserat på de tips som ändå kommer in. Och så kan man säga att det är inte mycket vi känner till.

Tiggeri kan också vara människohandel
Helen Svedberg betonar att all människohandel inte handlar om prostitution, utan att det likaväl kan vara annan typ av brott man utnyttjar människor till.

– Det kan vara tvångsarbete, att tvingas begå brott eller att tigga. Det kan finnas stora organisationer bakom sådan brottslighet också, och deras offer är också offer för människohandel, säger Helen Svedberg.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista