Blekinge

Elpriset kan chockhöjas

De som har valt att ha rörliga elpriserna kan komma att få en fördubblad elkostnad under januari jämfört med december. Det säger några av de kommunala energibolag i länet som Sveriges Radio Blekinge har pratat med.

Ingrid Nilsson från Lyckeby är bekymrad över situationen.

– Elpriset är ju alldeles för högt, det tänker man ju på när man bor i villa. Tyvärr har jag för första gången rörligt elpris och det är ju inte så bra just nu, säger hon.

Men Ingrid Nilsson är inte ensam om att drabbas av höjda elprsier - alla med rörliga avtal och framförallt de som har eluppvärmda hus får känna av prishöjningarna.

350 kronor mer i månaden
De kommunala elbolagen i Blekinge tror att elpriset i januari kan stiga med minst 5 eller 10 öre per kilowattimme jämfört med priserna under december. För en villaägare kan en sådan höjning innebära att elkostnaden ökar med omkring 350 kronor.

Ifall kylan håller i sig länge och elbristen är fortsatt stor säger både Karlshamns energi och Affärverken i Karlskrona att det kan bli tal om en rejäl höjning av elpriset. I ett extremt läge kan priset höjas upp mot 50 öre och därmed nära fördubblas.

Ta på dig en extra tröja
För de som känner sig oroliga för höga elpriser råder kraftbolagen till att sänka värmen inomhus några grader och ta på sig en extra tröja.

Men Åke Svensson från Rödeby oroas inte över höga elpriser, han har nämligen valt att låsa fast elpriset.

– Det är skönt att ha det så i den här situationen. Det är lugnare när man vet över ett par veta vad man ska betala, säger han.

Daniel Thörnblad
daniel.thornblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".