Bilindustrin lär av insekterna. Foto: Lars Pehrsson/Scanpix
vetenskap

Insekters mörkerseende ska öka bilars säkerhet

Nu vill biltillverkare försöka härma nattseende insekter för att öka säkerheten för bilarna på natten.

Det är ett samarbete mellan forskare vid Lunds universitet och Toyota, som kanske kan leda till en sorts kamera som kan sända varningssignaler till oss för sådant vi inte själva observerar när vi kör bil på natten.

– Hela idén bakom kameran är att öka trafiksäkerheten under natten, när dubbelt så många dör i trafikolyckor jämfört med dagstid, säger professor Eric Warrant.

Eric Warrant är biolog och fysiker och specialiserad på djurs ögon, särskilt hur de ser i mörker. Det inspirerade honom att vilja ta fram en kamera som använder sig av nattaktiva insekters synförmåga.

Ser bra på natten
Skalbaggar, nattfjärilar och bin använder sig av något som kallas summering av ljus i rum och tid, de grupperar ihop ögats fotoreceptorer så att varje grupp blir ljusstarkare och dessutom ökar de ögats exponeringstid medan informationen behandlas. De har lång slutartid helt enkelt. Allt detta ger sämre upplösning men mer ljus så att de ändå ser bra på natten.

Anses inte oetiskt
Genom att mäta ögats signaler elektrofysiologisk kan man omvandla det hela till en matematisk algoritm som sedan gör att man kan härma synsystemet i en kamera. 

Att det är just insekter man vill härma beror inte bara på att de ser bra i mörker, de är också lättare att studera, eftersom det inte anses oetiskt att mäta signaler i ögon och hjärna på en skalbagge. Det skulle däremot anses oetiskt att studera till exempel ett spökdjur, som kanske är mästaren i mörkerseende.

Första kameran testas
För några år sedan hörde biltillverkaren Toyota talas om Lundaforskarna, och det ledde till ett samarbetsprojekt. Nu ska en första nattkamera börja testas i deras försöksanläggning i Bryssel.

– Om det blir en kamera till sist kan jag inte svara på, men just nu är algoritmen hos Toyota och alla tecken tyder på att det kommer att lyckas, säger Eric Warrant.

Lena Nordlund
lena.nordlund@sr.se

Fakta biomimetik

Att studera och avsiktligt härma naturen så som forskarna vid Lunds universitet vill göra med nattseende insekter, kallas för biomimetik. Andra exempel på detta är härmandet av lotusblommans ytskikt som smuts har svårt att fästa på, kardborreband som man hämtat inspiration till ifrån växtriket och kontorsbyggnader som byggts enligt termitstackens principer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".