Blekinge

Många frysta ledningar

I kylans spår har många fastigheter i Blekinge drabbats av frysta vattenledningar. Bara på Länsförsäkringar har man fått in uppemot 100 anmälningar om frysta ledningar.

Kylan som i vissa fall krupit ner mot minus 18 grader verkar ha tagit många husägare på sängen och resultatet har alltså inte låtit vänta på sig.

Mer skador att vänta
Uppemot etthundra husägare har hört av sig till Länsförsäkringar och berättat om den inte fullt så angenäma synen som mött dem. Och Mats Svensson som är skadechef på Länsförsäkringar är övertygad om att fler samtal om vattenskador väntar.

– När kylan släpper tinar de söndriga ledningarna och vattnet börjar spruta. För ett hus utan tillsyn kan det då bli rejäla skador, säger Mats Svensson.

Att vattenledningarna har frusit sönder är inget som överraskat Mats Svensson och enligt honom ska de flesta av de drabbade inte ha några större problem att få ut sina försäkringspengar.

Försöker förebygga
Frysta ledningar och kyla är onekligen något som går hand i hand, något man på försäkringsbolagen är väl medveten om.

– Vi försöker förebygga detta varje år genom att skicka ut information till framför allt fritidshusägarna, men ändå händer detta, säger Mats Svensson.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".