Torktumlare och torkskåp drar mycket energi. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
blekinge

Tumlare är energibovar

Om man vill spara ström nu när elpriset gått upp är det hög tid att se över sin förbrukning. Det menar elrådgivaren Magnus Askaner som varnar för torkskåp och torktumlare som är extra lömska energibovar.

– Man kan sätta upp en lapp på maskinen där det står att man ska räkna till tio innan man sätter igång den och fundera på om man verkligen behöver använda den. Torktumlare och torkskåp är nämligen två riktiga energislukare, säger Magnus Askamer.

Stäng av datorn
Torkskåp och torktumlare är alltså allra värst. Men en annan sak som ibland drar el i onödan är datorerna.

– Det blir ofta många saker till datorerna som routrar och modem. De drar mycket el och lämnas ofta på hela dygnet fast man inte använder datorn då. Så där kan man passa på att rycka ut lite och stänga av så fort man går och lägger sig eller åker hemifrån.

Se upp med laddare
Brödrostar är ett exempel på maskiner som drar mycket el. Men eftersom de används under så pass kort tid tycker inte Magnus Askaner att de är så farliga.

– Elenergi är effekten gånger tid så alla saker som är inkopplade under lång tid ska man se upp med. Man har ofta laddare som sitter i vägguttagen. Glömmer man kvar dem ligger de ofta och drar lite extra ström och det blir mycket när de får ligga lång tid.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista