Ursula Hass Foto: SR Blekinge
Blekinge

Slut på könskvotering

Regeringen tänker avskaffa könskvotering inom högskolan.

Något som välkomnas av Ursula Hass, rektor på Blekinge tekniska högskola, BTH.

Det är efter kritik om att män får förtur till populära utbildningar, som till exempel läkare och veterinär, som regeringen vill ta bort den positiva särbehandlingen.

Trots att tanken från början med systemet var en jämnare könsfördelning på utbildningar har könskvoteringen slagit ojämlikt.

– Vi får inte fler kunniga psykologer eller veterinärer eller andra yrken genom att vi negativt särbehandlar duktiga kvinnor på högskolan, säger högskole- och forskningsminister Tobias Krantz (FP) till Ekot idag.

På BTH har man inte använt sig av könskvotering hittills och rektor Ursula Hass välkomnar nu att systemet tas bort helt.

– Det är bra att arbetssätt som uppenbarligen inte fungerar tas bort. Det finns andra sätt som kan locka studenter från en bredare grupp. Till exempel kan man satsa på bättre information, bättre pedagogik och utbildningarnas utformning för att locka studenter av båda könen, säger Ursula Hass.

Evelina Davidsson
evelina.davidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".