Blekinge

Snön kostar miljoner

Det intensiva snöandet i slutet av december blev en dyr historia för Blekinges kommuner. Totalt kostade snön runt fem miljoner kronor, något som ingen av kommunerna var beredda på.

När snön började falla i slutet av december var det inte alla som blev glada. För de med budgetansvar uppstod ett hopplöst läge och i tre av Blekinges kommuner drog man över budgeten rejält.

Oklara konsekvenser
I Olofström drog man över sin budget med runt 700 000 kronor och i Ronneby med runt en halv miljon kronor. För Karlskrona kommun stannade det på en liknande siffra.

Vilka konsekvenserna blir är ännu oklart, men i Olofström säger samhällsbyggnadsförvaltningens chef Sven Olofsson att budgeten kommer att hållas eftersom kommunen har snålkört andra delar av verksamheten under det gångna året.

Bra resultat
700 000 kronor är mycket pengar för en liten kommun som Olofström, men de verkar också ha gett resultat för både Olofströmaren Liljan Persson och Ulrika Joelsson Johnsson från Kykhult är nöjda med snöröjningen.

– Jag tycker nog att den har fungerat hyfsat så jag her inget att anmäka på, säger Liljan Persson.

– I Kyrkhult har det fungerat bra, gångbanorna är skottade när jag åker till jobbet klockan sex på morgonen, berättar Ulrika Joelsson Johnsson.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista