Karlskrona

Frågor om kulturchefer

Frågorna hopar sig kring kandidaterna till tjänsten som kulturchef i Karlskrona kommun. Därför stoppade kommunalrådet KG Svenson (M) rekryteringen.

Mer än att frågorna kommer från flera håll och handlar om de två kandidaterna vill kommunalrådet Kent Lewén (FP) inte gå in på.

– Det var kommunstyrelsens ordförande som fick frågor där han ville ta reda på mer för att kunna svara. Men vad det var för frågor vill jag inte gå in på säger folkpartiets kommunalråd Kent Lewén.

Kan inte enas
Femklövern vill ha kulturförvaltningens enhetschef Annika Eklund som ny kulturchef. Men oppositionen har protesterat och vill hellre ha Håkan Petersson som idag är rektor på Thörnströmska gymnasiet.

– Konsulten tog fram fyra kandidater och av dem valde vi ut två som vi tyckte kunde passa och som vi gick vidare med. Sen måste vi reda ut vad det är vi letar efter och behöver och det är här som vi i politiken har kommit till två olika slutsatser, säger Kent Lewén.

Frågor satte stopp
Fram till för två dagar sen såg det ut som att det skulle bli Annika Eklund som fick jobbet som ny kulturchef. Men nu är det alltså de frågor som Kent Lewen hänvisar till, men inte vill precisera vad de egentligen handlar om, som satt stopp.

Det socialdemokratiska oppositionsrådet Patrik Hansson har ingen aning om vad för frågor det skulle röra sig om.

– Det här börjar likna en riktigt amatörmässig rekrytering, det kommer ju nya besked varje dag och jag har ingen som helst aning om vad det är för frågor det handlar om, säger Patrik Hansson.

Besked i februari
Men enligt Kent Lewén står femklövern fortfarande fast vid att de vill se Annika Eklund som kulturchef men nu behöver de få veta mer för att kunna besvara frågorna som uppkommit. Enligt honom kommer ett beslut att tas på kommunstyrelsens sammanträde i februari.

Stina Held
stina.held@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".