1 av 2
Där det nu är parkeringsplatser på Parkgatan i Krlskrona kommer det snart vara en busshållplats. Foto: Johanna Spogardh/SR Blekinge
2 av 2
Ett skissförslag på den nya hållplatsen.
karlskrona

Ny hållplats görs mer lättillgänglig

Nu ska det bli lättare för alla att åka buss till och från Karlskrona centrum. Centrumhållplatsen flyttar från backen vid sidan av Affärshuset Kronan ner till Hoglands Park för att bussresenärerna ska slippa gå på bussen i en brant backe.

Jan-Anders Glantz på tekniska förvaltningen är Karlskrona kommuns ombud vad gäller uppbyggandet av den nya hållplatsen.

– Detta är ett tillgänglighetsprojekt och därför flyttas hållplatsen ner till Parkgatan som är en horisontell gata, säger han.

Underlättar för synskadade
Perrongen där man står och väntar på bussen kommer bli 3,5 meter bred.

– Hela perrongen kommer plattsättas och i plattorna kommer det finnas så kallade taktila stråk för att de som är synsvaga ska kunna känna sig fram var bussarna stannar.

Det ska finnas ett tak över busshållplatsen och på informationsskyltar ska man kunna se hur många minuter det är tills nästa buss kommer.

Bra för miljön
Jan-Anders Glantz tycker det bästa med flytten är att man kan göra den nya hållplatsen tillgänglighetsanpassad men han ser också andra vinster.

– Genom att bussarna rundar Hoglands Park kommer de få en kortare sträcka att köra på Trossö vilket innebär mindre utsläpp.

Bygget av den nya hållplatsen ska börja inom några veckor och vara klart i maj. Bussarna börjar stanna där när den nya tidtabellen kommer för sommaren.

Johanna Spogardh
johanna.spogardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".