Camilla Norrman, elev på Thörnströmska gymnasiet, reagerar mot de nedsättande uttrycken. Foto: Henrik Olsson/SR Blekinge
Karlskrona

Elever trakasseras

Var femte gymnasieelev i Karlskrona upplever att det finns problem med sexuella trakasserier och främlingsfientlighet i skolan. Det framgår av en studie om ungdomars livssituation som Karlskrona kommun är med i.

– Det finns folk som kan kalla någon för jävla bög, blatte eller slampa. Det används när man blir arg på någon och vill trycka ner någon, säger Camilla Norrman, som går på det estetiska programmet på Thörnströmska gymnasiet.

Upplever trakasserier
När Karlskrona kommun lät hälften av alla gymnasieelever svara på frågor om hur de mår och hur deras vardag ser ut, var det så många som var femte elev som uppgav att de ser främlingsfientlighet och sexuella trakasserier som ett problem i skolan.

Det kan betyda att man antingen själv har varit utsatt, eller att man har sett andra elever bli trakasserade.

– En del använder kränkande ord i varje mening, säger esteteleven Hedvig Hallberg.

Värre än andra kommuner
När man jämför med vad eleverna har svarat i 20 andra kommuner, som används som referensgrupp i studien, ser man att det är betydigt fler som säger att sexuella trakasserier och främlingsfientlighet är ett problem i Karlskrona jämfört med i de andra kommunerna.

Just på Thörnströmska gymnasiet var det här problemet alarmerande stort för drygt ett år sedan.

Skolan tvingades hyra in väktare för att komma tillrätta med elever som uppträdde i klungor och antastade andra elever.

Idag är läget betydligt bättre enligt både elever och skolans ledning.

Jobba med värderingar
Men skolorna i Karlskrona har fortfarande mycket arbete framför sig när det gäller att ändra elevernas attityd till varandra, säger Kristina Johansson, som är kurator på Thörnströmska gymnasiet.

– Man måste jobba med värderingsfrågor och med att eleverna ska lära känna varandra, säger hon.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".