Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
blekinge

Myt fick IVA-sköterskor att sluta sprita händerna

Sjuksköterskor på Blekingesjukhusets intensiv struntade under en tid i Socialstyrelsens råd att sprita händerna ordentligt.

Orsaken var mytbildning om att handspriten kunde ge hjärnskador.

En myt som enligt hygiensjuksköterskan Lasse Hellström kunnat få ödesdigra konsekvenser.

– Stafylokocker är ju det vanligaste exemplet, men även andra bakterier kan föras över från en patient till en annan om man inte spritar händerna, säger han.

Såg tv-program
Allt började med ett tv-program där en professor uttalade att det går lika bra att tvätta händerna med tvål och vatten som att desinficera med handsprit.

Och när en tidningsartikel påstod att handspriten kunde ge hjärnskador så tog en anställd det för en sanning, och slutade sprita händerna lika ofta som Socialstyrelsen kräver av vårdpersonal - det vill säga mellan varje patientkontakt.

När myten började diskuteras på avdelningen slog en annan anställd larm till hygiensjuksköterskan Lasse Hallström för att patienterna inte skulle drabbas.

Han fick leta i facklitteratur för att bland annat döda myten om att handsprit ger hjärnskador.

Ingen drabbades
Enligt både Lasse Hallström och Per Johansson, som är verksamhetschef för intensiven, drabbades inga patienter av sjukdomar till följd av att vissa anställda inte spritade ordentligt.

Efter samtal med personalen använder nu alla handsprit enligt konstens alla regler, menar Per Johansson.

– Jobbar man på intensiven i Karlskrona så spritar man händerna. Det är inte så mycket att diskutera, säger han.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".