Foto: Stina Held/SR Blekinge
Blekinge

Färre har färdtjänst

Under de senaste nio åren har antalet personer som har färdtjänst i Blekinge minskat kraftigt. Enligt Blekingetrafiken beror minskningen på att behovet blivit mindre sedan kollektivtrafiken blev mer tillgänglig.

– Har man bussar och tåg med lågt golv, handikapplatser och anpassade hållplatser så är det givetvis allt fler som kan åka, säger Pia Borg Lindblom som är chef för färdtjänsthandläggningen på Blekingetrafiken.

Antalet har halverats
2001 var det 10 000 personer som hade färdtjänst och idag är den siffran nästan halverad.

Varje år kommer det in ungefär 3000 ansökningar om tillstånd till färdtjänst och av dem är det cirka 10 procent som får avslag på grund av att de inte uppfyller kraven för färdtjänst.

Även De handikappades riksförbund i Blekinge håller med om att i samband med att länets kollektivtrafik blivit mer tillgänglig och anpassad för de som har speciella behov så har antalet personer som är i behov av färdtjänst minskat.

Inte tillgängligt för alla
Men enligt Pia Borg Lindblom på Blekingetrafiken kommer de aldrig att kunna göra kollektivtrafiken tillgänglig för alla.

– Hur vi än gör med handikappanpassningen så kommer det ändå alltid finnas personer som inte kan åka. Så helt utan färdtjänst kommer vi aldrig att bli, säger Pia Borg Lindblom.

Vill minska ännu mer
Men Blekingetrafiken vill fortsätta att minska antalet tillstånd till färdtjänst.

– Det är ett allmänt uttalat mål av politikerna här i Blekinge och på riksplanet att personer som är i behov av särlösningar ska minska, säger Pia Borg Lindblom.

Stina Held
stina.held@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista