Blekinge

Nya regler efter Wendtaffär

Efter Wendtaffären skärper nu landstinget i Blekinge reglerna kring ersättningen för förlorad arbetsinkomst.

En speciellt inrättad kommitté bestående av ett flertal politiker ska i fortsättningen granska att reglerna följs när ersättningar betalas ut.

Moderatpolitkern Alexander Wendts avdrag för förlorad arbetsinkomst skapade kalabalik i slutet av förra året.

Felaktigt
Wendt kvitterade ut runt 158 000 kronor för förlorad arbetsinkomst som sträckte sig flera år tillbaka, trots att han inte uppfyllde kraven för att få ersättning.

Enligt reglerna går det att få ersättning endast om det politiska uppdraget understiger 40 procent.

Fick klartecken
Alexander Wendt betalade tillbaka pengarna trots att han gick fri i den utredning som följde. En numera pensionerad landstingsjurist hade gett honom klartecken till att söka ersättningen på felaktiga grunder.

Efter händelsen beslutade revisionen att syna systemet i sömmarna.

Brister
Ett 50-tal politiker och höga chefer som de senaste tre åren fått ut pengar för förlorad arbetsförtjänst granskades i november förra året och ett flertal brister uppdagades.

– Vi har valt att inte peka ut var och en som granskats, utan bara konstaterat att systemet har flera brister och att åtgärder måste vidtas för att det ska bli riktigt i framtiden. Därför har nu, efter våra rekommendationer, landstinget beslutat att inrätta en arvodeskommitté som varje år ska behandla detta, säger Karl-Gustaf Johansson, ordförande för landstingets revisorer.

Tydligare regler
Förutom arvodeskommittén har landstinget, efter revisionens granskning, även beslutat att reglerna kring erättningarna ska tydliggöras.

Detta genom att dokumentet "ekonomiska villkor för förtroendevalda" kompletteras med nya riktlinjer och definitioner.

Varje år
Det intyg som politikerna måste lämna in för att styrka begärd erättning ska utföras mer likartat och lämnas in en gång årligen.

– Förhoppningsvis ska det framöver inte råda några oklarheter om vilka regler som gäller för ersättningarna, säger Karl-Gustaf Johansson.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".