mörrum

Hon vill att fosterhem kontrolleras bättre

Patricia Nilsson El Bahloul i Mörrum är ett av tusentals vuxna barnhemsbarn och engagerad i föreningen Stulen barndom. Hon efterlyser bättre kontroller av forsterhem.

Regeringens vanvårdsutredare föreslår att politiker och tjänstemän som inte följer upp placeringar av omhändertagna barn, ska kunna straffas.

Kontroll behövs
Patricia Nilsson El Bahloul har svårt att ta ställning till straff - men hon önskar fler kontroller. För under hennes uppväxt berättade hon aldrig för någon hur hon hade det.

– Det gjorde jag inte förrän den dagen jag flyttade därifrån, och det var när socialen var där och gjorde en kontroll. Det gjorde de var sjunde år, säger hon.

I vanvårdsutredningen där över 1000 tidigare fosterhems- och branhemsbarn intervjuats berättar över hälften att de blivit utsatta för sexuella övergrepp, tre fjärdedelar har blivit slagna och andra vittnar om ren tortyr.

Utredaren Göran Johansson tycker inte att det varit något större fel på de lagar och regler som styrt placeringen och tillsynen av barnen.

Följer inte lagen
Problemet är att de som haft hand om barnen och kommunerna som skulle kontrollera fosterhemmen inte har följt lagen.

Sedan årsskiftet har Socialstyrelsen tagit över tillsynsansvaret för familjehemsplacerade barn.

Jonas Terje som är ansvarig för tillsynen av familjehem säger att vissa kommuner numera sköter sig medan andra inte gör det.

– Det ser väldigt olia ut, en del kommuner sköter det här på ett bra sätt, men det finns också stora brister, säger han.

Ingrid Hildingsson
ingrid.hildingsson@sr.se

Jenny Lindeborg
jenny.lindeborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".