Karlskrona

Gratisprogram räddade ny gymnasieutbildning

Utan ett gratisprogram för animation skulle Törnströmska gymnasiets unika spetsutbildning, spelgrafik och animation, aldrig sett dagens ljus. För att jobba med bilder, animation och spelgrafik krävs ofta avancerade program och licencerna är mycket dyra.

– Vi har inga pengar och det finna en massa lösningar där ute, det är bara att hämta dem. Men jag känner att många tror att gratisprogram inte är bra, säger Pascal Deraed, lärare på Törntrömska gymnasiets medieprogram.

Vanliga licenser dyra
De vanliga programmen för exempelvis animation, grafik och bildbehandling är dyra att använda. Licenser måste tecknas för många elever och det kostar.

Göran Palmér, utbildningsförvaltningens chef i Karlskrona kommun, säger att skolans ekonomi är tight och att man inte har råd att satsa på nya utbildningar, där verktygen eleverna måste ha kostar skjortan.

Hade blivit för dyrt
Hade kommunen tvingats betala licenspengar för de program som krävs för att driva spelgrafik- och animationsprogrammet på Törnströmska gymnasiet, skulle den troligtvis aldrig startats.

Men genom att använda gratisprogrammet Blender kan kommunen erbjuda en avancerad och unik gymnasieutbildning till en låg kostnad.

Skatt att ösa ur
Pascal Deraed menar att det finns en skatt att ösa ur bland olika gratisprogram, men att kommunerna runt om i landet inte riktigt är medvetna om detta.

– Det spelar ingen roll vilket verktyg man använder utan det viktiga är att man kan hantera det. Med ett gratisprogram kan eleverna ladda ner programmet och fortsätta sitt arbete hemma, säger Pascal Daraed.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".